GASTELSE CHARMELIED

Tripel bier (light) met een knipoog naar het lied "Onze poes en buurmans kater" van de Gastelse formatie "de four Tak"

De Charmelied wordt gemaakt met een drietal granen. Naast traditionele mouten worden er haver en gerstekorrels toegevoegd aan het bier. Daarnaast worden kruiden toegevoegd en sinaasappelschil. Het resultaat is te licht voor een tripel, maar wel een lekker door drinkbaar licht fris bier, met een rijke schuimkop. Laten we zeggen een tripel light. De eerste editie van dit bier werd overigens gemaakt met de gist depots van enkele flessen Tripel Karmeliet die ze zorgvuldig hebben afgetapt op de vrijdagavond voor de eerste brouwdag.

GASTELS GOUD

Het eerste bier van onze Gastelse brouwerij de Vorstin

Een blond bier, geïnspireerd op de Belgische blondines Leffe en La Chouffe. Een troebele (niet gefilterde) blonde met een vleugje koriander en sinaasappel. In eerste instantie waren ze bij brouwerij de Vorstin van plan een gewoon blond bier te brouwen. Toen ze er op het laatste moment achter kwamen dat de release datum rond koningsdag zou zijn, besloten ze dit brouwsel te splitsen in twee verschillende versies. Eén zoals ze hem bedoeld hadden, en één met een oranje tintje, en daar hebben ze sinaasappelschil aan toe gevoegd. Beide vielen goed in de smaak, maar ze hadden een lichte voorkeur voor de Orange edition. Het resultaat van deze spontane escapade is dat de Gastels Goud nu wordt gebrouwen met een vleugje sinaasappelschil. Het resultaat is een donkerblond bier. De smaak doet denken aan de zonsopkomst eind Mei vanaf de parallelweg, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

GASTELS KWAT

Een Belgische stijl Quadrupel bier. De Quadrupel is het zwaarste bier van de klassieke Belgische biersoorten Dubbel, Tripel en Quadrupel. De Kwat bevat de meeste mout van alle bieren van brouwerij de Vorstin, waaronder pilsmout, en de zwaar gebrande caramout waaraan het bier zijn donkere kleur te danken heeft. Dan gaat er ook nog eens een flinke slok stampersgatse suikerstroop in. Twee verschillende gisten zetten de suikers om in alcohol, zo'n 8,5%. Twee verschillende Duitse hoppen geven het bier een stevige bitterheid. Aan de gist- en lagertank worden houtsnippers toegevoegd. Deze zijn afkomstig van frans eiken cognacvaten en geven het effect van 14 dagen lagering op een houten vat. Het hout proef je terug in het bier.

GASTELSE HOPNAR

De Hopnar is de single hop Citra IPA voor de zomer. De basis is een IPA recept, met eenvoudig bekende moutsoorten, Pale, uiteraard, maar ook Vienna en Munich. Simcoe hebben ze gekozen als bitterhop. uit een blind panel test werd de Citra gekozen als dry hop. Een oranje, enigszins cognac kleurige IPA, met een wat zoetige fruitgeur. De IPA bitterheid van de Simcoe gaat prima samen met de fruittoetsen van de Citra. Een single hop IPA om deze zomer van de genieten in de zomerzon, na een rondje op de racefiets of op een mooie zomeravond. Lekker voor bij de BBQ of bijvoorbeeld een frisse makreel salade. Licht in alcohol, dus neem er gerust 2. De naam vonden ze gepast voor een vrolijk fris biertje, uiteraard refererend aan de Hofnar.

Deze bier zijn te verkrijgen bij Slijterij 't raadhuis te oud gastel